Mg v potravinách

Jednotlivé druhy jsou řazeny od nejvyšších hodnot hořčíku.

Ovoce:
Nejvíce: datle, meruňky (sušené i syrové), banán, maliny, ostružiny, kiwi. Ostatní: ananas, borůvky, broskve, citrón, grapefruit (bílý, růžový), hroznové víno (modré, zelené), hrušky, jablka, jahody, madarinky, meloun (cukrový, vodní), nektarinky, pomeranč, švestky, třešně.

Zelenina, luštěniny:
Nejvíce: špenát (tepelně upravený, bez soli), špenát syrový, artyčok (tepelně upravený, bez soli), sojové boby (tepelně upravené, bez soli), čočka (vařená), hrách (vařený), fazole (tepelně upravené nebo konzervované), rajčatový protlak, brokolice. Ostatní: cibule, hlávkový salát, houby, kapusta, květák, kysané zelí, ledový salát, mrkev, okurka, paprika (červená, zelená), rajčata.

Maso, ryby:
Nejvíce: candát, tuňák, treska, mečoun, losos, kuřecí prsa, kuřecí stehno, rybí filé v trojobalu, šunka, vepřová žebra (grilovaná, bez tuku), vepřové kotlety. Ostatní: vepřový plátek, vepřový párek, salám (hovězí, vepřové), pečená kachna, párek kuřecí, kuřecí křídla, hovězí párek, dušené hovězí.

Sýry, vejce:
Nejvíce: Parmezá, čedar, eidam, sýr s modrou plísní, camembert, mozzarella. Ostatní: cottage, feta, ricotta, vejce (celé, tepelně upravené, smažené).

Ořechy:
Zatímco všechny ostatní potraviny mají hodnoty mezi 10-50mg/100g potraviny, ořechy mají hodnoty až přes 377mg/100g!!!
Nejvíce: para ořechy, mandle, kešu (pražené, solené), piniová semínka, burské oříšky, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy, pistácie.

Přílohy:
Nejvíce: rýže hnědá (dlouhozrnná), divoká rýže, brambory pečené, bramborové placky, brambory vařené ve slupce, krokety, kečup. Ostatní: bramborová kaše s plnotučným mlékem, bramborový salát, brambory vařené bez slupky, vaječné nudle, bílá rýže.

Nápoje:
Nejvíce: mrkvová šťáva, grapefruitová šťáva, červené víno. Ostatní: pivo, citrusová šťáva, pomerančová šťáva. Téměř nulové hodnoty: čaj (bylinný, ovocný, aj.), káva, voda z kohoutku.

Mouka, pečivo, cereálie:
Nejvíce: pohanková mouka (celozrnná), ovesné otruby, bulgur (tepelně upravený), cornflakes, kukuřičná mouka, pšeničná mouka (celozrnná), chléb pšeničný (celozrnný). Ostatní: croissanty máslové, housky (kaiserka), chléb bílý, chléb pita, chléb pšeničný, chléb žitný, ovesné otruby (vařené), pšeničná mouka, tvarohová plundra. Nejméně: kuskus.

Mléko, mléčné výrobky:
Nejvíce: kondenzované mléko (odtučněné), sojové mléko (tekuté). Ostatní: jogurt bílý (nízkotučný, plnotučný, ovocný nízkotučný), mléko (polotučné, plnotučné), podmáslí, zakysaná smetana. Nulové hodnoty: margarín, máslo.

Cukrovinky, slané pamlsky:
Nejvíce: kakaová směs, burské oříšky v mléčné čokoládě, bramborové chipsy solené. Ostatní: bílá čokoláda, čokoládová zmrzlina, hustý čokoládový milkshake, cheeseburger, máslové sušenky, rozinky, vanilková zmrzlina.


(Informace z webové stránky: www.magnesium.cz)


Kdykoliv můžete tyto informace doplnit o své zkušenosti.





2 komentáře:

  1. Hodně se doporučuje jíst ovoce a zeleninu co obsahuje hořčík - banán, květák, brokolice, zelí... pít Magnezii a i přesto, že už se berou léky s hořčíkem a vápníkem. Jsou to "přirozené" živiny a člověk potom při dodaném větším množství nemá např. průjem, nezvrací.

    22.11.2008, Vendula
    (http://lachtidlo.blog.cz/0808/nemoc-zvana-tetanie)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj! Tiež som v "klube" od 10.11.2011. Odporúčam všetkým doplniť do jedálnička špaldovú múku a výrobky z nej!!! ;-)

    OdpovědětVymazat